donderdag 21 februari 2013

Duitse soldaat gewond, Afghaanse agenten gedood bij strijd in Kunduz-Stad

Bij een langdurig gewapend treffen in de Noord-Afghaanse stad Kunduz tussen de Taliban en veiligheidstroepen zijn twee agenten en vier Taliban omgekomen. Een Duitse militair liep verwondingen op.

De krant Die Zeit meldt dat een woordvoerder van de provincie Kunduz zegt dat onder de gedode Taliban de commandanten Mullah Abdul Wali en Mullah Saifo zijn.

Tijdens de vier uur durende strijd in de ochtend kregen de Afghaanse veiligheidsdiensten hulp van Duitse eenheden.

De woordvoerder van de politie zegt dat “ook een Duitse soldaat bij de operatie gewond raakte”. Over de ernst van de verwondingen kon hij geen bijzonderheden geven, aldus Die Zeit.

Het blad Der Spiegel schrijft dat de Duitser volgens de Bundeswehr in het hospitaal van Mazar-e-Sharif wordt behandeld.

Hij liep een schotwond aan zijn hals op. Zijn toestand is stabiel en hij verkeert buiten levensgevaar.

De militair maakt deel uit van de Duitse special forces, Spezialeinheit Kommando Spezialkräfte (KSK), die al jaren Afghaanse eenheden opleiden.

Het Afghaanse persagentschap Pajhwok meldt dat de vier mannen werden doodgeschoten door soldaten van de International Security Assistance Force (ISAF) in het gebied Khwaja Ghalitan, aan de rand van Kunduz-Stad.

Sayed Sarwar Hussaini, woordvoerder van de politie in Kunduz, vertelde aan Der Spiegel dat een Afghaanse eenheid samen met Duitse trainers naar een huis gingen, waar Taliban zich op zouden houden, om dat te doorzoeken.

Toen ze daar arriveerden werden ze onder vuur genomen.

Omwonenden hebben door de telefoon bericht dat in de loop van de strijd ook luchtaanvallen zijn uitgevoerd op de compound. Dit is volgens Der Spiegel tot nu toe niet uit onafhankelijke bron bevestigd.

Na de strijd protesteerden donderdag honderden mensen tegen de gezamenlijke operatie. De lijken werden in een treurmars door de stad gevoerd. De demonstranten verklaren dat de slachtoffers burgers zijn, en geen Taliban.

Duitsland leidt voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO de provincie Kunduz.

Kunduz hoort bij het door Duitsland geleide Regionaal Commando Noord-Afghanistan van de ISAF. Donderdag draagt generaal Erich Pfeffer het commando over deze regio over aan generaal Jörg Vollmer.