woensdag 30 januari 2013

Dodental aanslag Kunduz opgelopen tot 12

Het aantal doden van de aanslag zaterdag in de Noord-Afghaanse stad Kunduz is opgelopen tot 12. Zaterdag maakten de Afghaanse autoriteiten al melding van 10 doden, waaronder 4 politiemensen en 6 burgers.

Het Nederlandse ministerie van Defensie meldt dinsdag dat een man op een brommer een bom tot ontploffing bracht waarbij 12 Afghanen de dood vonden.

“Zaterdag vond in Kunduz-stad een zelfmoordaanslag plaats. Een man op een brommer bracht een bom tot ontploffing. Bij de aanslag kwamen 12 Afghanen om het leven.”

Onder de doden zijn, zoals al eerder werd gemeld door de Afghaanse autoriteiten, het hoofd terrorismebestrijding van de provincie Kunduz en het hoofd van het verkeersdepartement.

Bij de aanslag waren geen Nederlanders betrokken.

Een van de gewonden werd door de Nederlanders behandeld in het ziekenhuis op het kamp in Kunduz.

Artsen zonder Grenzen
Artsen zonder Grenzen meldde maandag dat na de bomexplosie 22 gewonden werden binnengebracht in het traumacentrum van de medische hulporganisatie.

Vijf van de gewonden waren bij aankomst in het ziekenhuis reeds overleden. Van de 17 overige patiƫnten verkeerden er 11 in kritieke toestand, twee daarvan stierven op de operatietafel.

Bijna al de slachtoffers hadden als gevolg van de explosie botbreuken en verwondingen aan hoofd, borstkas en buik opgelopen.

Artsen zonder Grenzen runt sinds augustus 2011 een chirurgisch ziekenhuis in de provincie Kunduz. Hier biedt de hulporganisatie spoedeisende chirurgie en medische zorg voor mensen die levensgevaarlijke verwondingen hebben afgelopen.

PTG zette werk voort
Het ministerie van Defensie bericht dat de activiteiten van de Police Training Group (PTG) ondanks de aanslag gewoon door zijn gegaan. In verschillende districten werden training- en begeleidingsactiviteiten uitgevoerd.

In Kunduz-Stad werd wel een training van agenten uitgesteld, omdat de cursisten hielpen na de aanslag.

Zie ook:
Zeker 10 doden bij zelfmoordaanslag Kunduz