maandag 17 september 2012

Militaire vakbonden extra alert op veiligheid Nederlandse militairen in Afghanistan

De Nederlandse defensievakbonden houden de veiligheid van de Nederlandse soldaten in Afghanistan extra goed in de gaten. Een demonstratie tegen een anti-islamitische film in de Afghaanse hoofdstad Kabul liep maandag uit op gewelddadigheden.

Dat heeft dagblad de Telegraaf gemeld. Meer dan 1000 betogers protesteerden maandag in Kabul tegen de anti-islamfilm Innocence of muslims. Hierbij openden demonstranten het vuur op de politie.

In de buurt van de Amerikaanse en NAVO-legerbases werden voertuigen, waaronder politiewagens, in brand gestoken.

Het Afghaanse nieuwsagentschap TOLO maakte maandag melding van 40 tot 50 Afghaanse politieagenten die gewond zijn geraakt toen ze slaags raakten met demonstranten in Kabul.

Een woordvoerder van de Algemene Federatie van Militair en Burger Personeel (AFMP) zegt in de Telegraaf: “We maken ons zeker zorgen, je weet niet waar deze protesten toe leiden. In andere islamitische landen wakkert het vuurtje verder aan. Dat kan ook in Afghanistan gebeuren.”

De krant bericht dat de AFMP wel alle vertrouwen in de commandanten ter plaatse heeft, die dagelijks bepalen hoe veilig de situatie is en indien nodig programma’s aanpassen.

Jan Kleian, voorzitter van de vakbond ACOM, heeft vertrouwen in eventuele maatregelen ter plaatse. Als de situatie buiten Kamp Kunduz uit de hand loopt, zullen de Nederlanders niet de poort uitgaan.

Kleian zegt in de Telegraaf: “Het kamp is robuust. Als de situatie daarbuiten escaleert, zullen de Nederlanders binnen moeten blijven.”

Dat Geert Wilders het anti-islamfilmpje op zijn website heeft gezet, levert volgens Kleian geen extra risico op voor Nederlandse soldaten. Wel wijst hij op gevaar voor medewerkers van de ambassade.

Kleian zegt: “Hij provoceert en dat kan bijvoorbeeld Nederlands ambassadepersoneel in gevaar brengen. Maar voor de militairen zal dat wel meevallen.”

Nederland voert in Afghanistan een politietrainingsmissie uit. De meeste politietrainers zijn gestationeerd op Kamp Kunduz bij de Noord-Afghaanse stad Kunduz. Verder zijn er trainers in Kabul actief.

Maandag werd ook een demonstratie tegen de film “Innocence of muslims” gehouden in de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz, waar de Air Task Force (ATF) is gelegerd. Deze protestactie verliep vreedzaam.

NATO draait samenwerking met Afghanen op lager pitje
De NAVO heeft zondag besloten om het aantal gezamenlijke operaties met Afghaanse soldaten en politieagenten terug te schroeven om het risico van insider attacks en de spanningen in Afghanistan over de anti-islam film te verlagen.

Zie ook:
50 politieagenten in Kabul gewond bij demonstratie tegen anti-islam film