dinsdag 14 augustus 2012

10 burgers gedood bij aanslag in Kunduz

Bij een bomaanslag op een markt in het district Archi in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn dinsdag 10 burgers om het leven gekomen. Er vielen 30 gewonden.

De Washington Post bericht dat volgens Sarwar Hosseini, een woordvoerder van de provincie Kunduz, de bom dinsdagavond op afstand tot ontploffing werd gebracht.

CNN meldt dat het districtshoofd van Dashte Archi, Shaikh Sadruddin, zei dat een bom die aan een motorfiets was bevestigd in een drukke bazaar ontplofte, waarbij 10 doden en 28 gewonden vielen.

Onder de slachtoffers zijn kinderen.

"And in Kunduz, Dashte Archi district chief Shaikh Sadruddin said a motorcycle bomb exploded in a crowded bazaar, killing 10 civilians and wounding 28 others. Children were among the casualties, Sadruddin said."

De Associated Press bericht dat Hamid Agha, de politiechef van het district, zei dat er minstens 10 doden waren gevallen, waaronder 5 kinderen, en 25 gewonden.

Aanslagen in Zaranj
TOLO News meldt dat bij drie zelfmoordaanslagen in Zaranj, de hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Nimroz, zeker 20 doden zijn gevallen.

Onder de doden zijn 16 burgers en 4 politieagenten. Er vielen ook 48 gewonden.

Volgens The Washington Post is het dodental van de aanslagen in Zaranj intussen opgelopen tot zeker 30.

De commandant van de NAVO-troepen in Afghanistan, generaal. John R. Allen, heeft de aanslagen veroordeeld en de Taliban opgeroepen te stoppen met dit soort massamoorden, aldus The Washington Post.

De Afghaanse president Hamid Karzai veroordeelde de aanslagen en zei dat de gebeurtenissen een bewijs zijn dat opstandelingen geen respect hebben voor de heilige maand Ramadan.

Bezorgdheid over toekomst
Het persbureau AFP meldt dat het geweld in het land bijdraagt aan de groeiende bezorgdheid over de toekomst van Afghanistan, wanneer 130.000 NAVO-troepen zich eind 2014, zoals gepland, hebben teruggetrokken en de verantwoordelijkheid voor de veiligheid hebben overgedragen aan Afghaanse strijdkrachten.

"The violence across the country will add to growing concerns over Afghanistan's future once some 130,000 NATO troops withdraw as planned by the end of 2014, handing responsibility for security to Afghan forces."