vrijdag 31 augustus 2012

Vice-gouverneur Danishi van Kunduz overleeft aanslag, drie lijfwachten gewond

Bij een aanval van de Taliban in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan is vrijdag Hamdullah Danishi, de vice-gouverneur van de provincie Kunduz, met de schrik vrijgekomen. Drie lijfwachten liepen verwondingen op.

Het Duitse persagentschap DPA bericht dat een woordvoerder van de provinciale overheid vrijdag meedeelde dat opstandelingen het voertuig van Hamdullah Danesh in de buurprovincie Baghlan aanvielen.

Danishi bleef ongedeerd. Drie lijfwachten zijn bij de schietpartij licht gewond geraakt.

DPA meldt dat hoge Afghaanse politici steeds weer opnieuw doelwit zijn van aanslagen van radicaalislamitische extremisten.

Bijna twee jaar geleden werd de toenmalige gouverneur van Kunduz, Mohammed Omar, bij een bomaanslag in een moskee gedood.

Het Chinese persbureau Xinhua meldt dat Danishi vertelde:” Mijn konvooi reisde van de provincie Kunduz naar Baghlan maar werd door onbekende schutters in het gebied Jangal Bagh in het district Baghlan-e-Markazi aangevallen met een bermbom en vuur van lichte wapens.”

Xinhua bericht vrijdag dat tot nu toe geen enkele groepering de verantwoordelijkheid voor de aanval heeft opgeëist.

Volgens het persagentschap neemt het geweld in Afghanistan toe sinds de Taliban op 3 mei hun lenteoffensief hebben afgekondigd.

Liquidaties
Bij ongeveer 237 doelgerichte moorden en aanslagen, uitgevoerd door de Taliban en andere opstandelingengroepen, zijn in het eerste half jaar van 2012 totaal 255 burgers, waaronder overheidsfunctionarissen en plaatselijke ouderen, gedood.

Ook raakten bij deze zogenoemde "targeted killings" 101 mensen gewond, aldus een rapport van de Verenigde Naties dat eerder deze maand in Kabul verscheen en waaruit Xinhua citeert.

"A total of 255 civilians including government officials and local elders were killed and 101 others injured in some 237 targeted killing and attacks carried out by the Taliban and other insurgent groups in the first six months of 2012, according to a UN report issued in Kabul earlier this month."

De Afghaanse president Hamid Karzai en verslaggevers hebben de laatste maanden gemeld dat Afghanistan de meest gewelddadige periode kent sinds de oorlog in oktober 2001 begon.