dinsdag 17 juli 2012

Bodyguard gedood bij aanslag op gouverneur district Khanabad in Kunduz

Bij een bomaanslag op de auto van een regionaal politicus in de Noord-Afghaanse stad Kunduz is maandag een lijfwacht van de politicus omgekomen. Acht burgers raakten gewond.

De aanslag vond plaats in de stad Kunduz, de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

De Associated Press meldt dat het dodelijke slachtoffer een politieagent is.

Persbureau Reuters bericht dat de auto van de districtsgouverneur van Khanabad met een magnetische bom werd opgeblazen.

De gouverneur van Khanabad, Nizamudin, bevond zich niet in de auto, maar de politie meldde dat een bodyguard werd gedood en dat acht burgers verwondingen opliepen.

De Associated Press schrijft: "A magnetic bomb attached to the vehicle of the chief of Khan Abad district of Kunar province exploded, killing one policeman and wounding eight civilians, said provincial spokesman Sayed Sarwar Hussaini."

Het persbureau meldt dat het district Khanabad bij de Oost-Afghaanse provincie Kunar hoort, maar dat moet zijn Kunduz.

De Oostenrijkse krant Der Standard meldde maandag dat de aanslag plaatsvond in het inzetgebied van het Duitse leger in Afghanistan.

Duitsland leidt voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO de provincie Kunduz.

In de provincie zijn ook 350 Nederlandse manschappen gestationeerd om de Afghaanse politie te trainen en de rechtsstaat te versterken.

De Nederlanders trainen ook de politie in het district Khanabad en onderhouden nauwe contacten met de districtsgouverneur.

Der Standard schrijft: “Bei einem Bombenanschlag auf das Auto eines Regionalpolitikers in Kundus im nordafghanischen Einsatzgebiet der Bundeswehr kam unterdessen ein Leibwächter des Politikers ums Leben. Acht Zivilisten seien verletzt worden, teilte die Polizei mit. Erst am Samstag waren bei einem Anschlag auf eine Hochzeitgesellschaft in der Nachbarprovinz Samargan mehr als 20 Menschen getötet worden, darunter ein Parlamentsabgeordneter.”

Het persbureau Reuters bericht dat het de derde bomaanslag op een prominent Afghaans politicus in drie dagen is in het noorden van Afghanistan.

Zaterdag kwam bij een zelfmoordaanslag in de provincie Samangan, ten zuidwesten van Kunduz, een Afghaans parlemenstlid om. Ook zeker 16 anderen vonden bij deze aanval de dood.

Zondag raakten twee politieagenten gewond bij een bermbomaanslag op de Afghaanse minister van Hoger Onderwijs in de provincie Baghlan, de zuidelijke buurprovincie van Kunduz.

Verslaggevers melden de laatste tijd dat Afghanistan de meest gewelddadige periode doormaakt sinds de oorlog in het land in oktober 2001 begon toen een door de VS geleide coalitie het bewind van de Taliban afzette.

Reuters schrijft: "Violence in Afghanistan is at its fiercest since U.S.-led Afghan troops overthrew the Taliban government in 2001, and as most foreign combat troops look to leave the country by the end of 2014, handing over to Afghan security forces."

Zie ook:
Aanslag op konvooi met minister in noorden Afghanistan, politieagenten gewond
Parlementslid Samangani gedood bij zelfmoordaanslag in noorden Afghanistan