maandag 16 juli 2012

Aanslag op konvooi met minister in noorden Afghanistan, politieagenten gewond

Bij een aanslag met een bermbom in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan zijn zondag twee Afghaanse politieagenten gewond geraakt. De aanslag was gericht tegen een konvooi met daarin een Afghaanse minister en de gouverneur van de provincie Baghlan.

De minister reisde tussen de Noord-Afghaanse provincies Kunduz en Baghlan.

De Los Angeles Times bericht dat in het konvooi verschillende hoge Afghaanse functionarissen reisden, waaronder Obaidullah Obaid, de minister van Hoger Onderwijs, en Munshi Abdul Majid, de gouverneur van de provincie Baghlan.

Verder maakten twee parlementsleden en het hoofd van de provincieraad van Baghlan deel uit van het konvooi.

Baghlan is de zuidelijke buurprovincie van Kunduz.

De aanslag in Baghlan werd uitgevoerd met een bermbom die op afstand tot ontploffing werd gebracht.

Een woordvoerder van de provincie Baghlan, Mahmood Haqmal, zei dat er weinig twijfel over bestaat dat het konvooi het doelwit van de aanslag was, omdat de aanval werd uitgevoerd met een op afstand bedienbare bermbom.

Hij vertelde dat in verband met het incident twee mannen zijn gearresteerd, maar gaf geen details over hun mogelijke rol bij de aanslag.

Het was de derde keer in drie dagen tijd dat hoge Afghaanse functionarissen werden aangevallen. Deze keer vielen er geen doden.

Het persbureau AFP meldt dat Obaidullah Obaid tussen de noordelijke provincies Kunduz en Baghlan reisde, en dat er een bermbom werd gebruikt zoals de Taliban-opstandelingen die inzetten.

"Obaidullah Obaid, the higher education minister, was travelling between the northern provinces of Baghlan and Kunduz when his motorcade hit a roadside bomb, similar to those used by Taliban insurgents."

Ahmad Khan Samangani
Baghlan is de oostelijke buurprovincie van Samangan, waar op zaterdag een zelfmoordaanslag tijdens een huwelijksfeest werd gepleegd op hoge Afghaanse overheidsfunctionarissen.

Bij deze aanslag in de provinciehoofdstad Aybak vielen volgens de Los Angeles Times zeker 19 doden, waaronder het Afghaanse parlementlid Ahmad Khan Samangani.

Samangan is de zuidwestelijke buurprovincie van Kunduz.

Hanifa Safi
Vrijdag kwam Hanifa Safi in de provincie Laghman, in het noordoosten van Afghanistan, om het leven toen een bom explodeerde die aan haar auto was bevestigd.

Hanafi Safi was het hoofd van het departement Vrouwenzaken van de provincie Laghman en een bekende voorvechtster voor de rechten van vrouwen in Afghanistan. Haar echtgenoot raakte bij de aanslag zwaar gewond.

Volgens de Los Angeles Times heeft geen enkele groepering de aanvallen opgeëist, noch de Taliban, noch andere opstandelingenbewegingen.

De Afghaanse president Hamid Karzai verklaarde onlangs dat de afgelopen tijd in Afghanistan de meest gewelddadige periode is sinds de oorlog in 2001 begon.

Het persbureau Reuters meldde zondag dat het geweld in Afghanistan op zijn hevigst is sinds de oorlog onder leiding van de Verenigde Staten in 2001 begon.

"Violence in Afghanistan is at its fiercest since U.S.-led Afghan troops overthrew the Taliban government in 2001."

Verslaggevers melden regelmatig dat het de vraag is of de Afghaanse veiligheidsdiensten de situatie wel aankunnen als de NAVO eind 2014 uit Afghanistan weg wil zijn.


Mogelijke daders en mogelijk motief
De Los Angeles Times meldt: "In the past, the Taliban and other insurgent groups have mounted concerted assassination campaigns against government officials, seeking to intimidate those who hold public office or other leadership positions and to frighten people into believing the central government and the Afghan security forces cannot protect them. But private, political and ethnic feuds are sometimes responsible for such attacks as well."

Zie verder:
Parlementslid Samangani gedood bij zelfmoordaanslag in noorden Afghanistan