woensdag 18 juli 2012

22 NAVO-vrachtwagens in noorden Afghanistan verwoest door brand

Een brand in de Noord-Afghaanse provincie Samangan heeft woensdagochtend 22 trucks van een konvooi met voorraden voor NAVO-troepen verwoest. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist, maar de politie zegt dat het door nalatigheid kwam.

Het gaat om 18 tankwagens met brandstof en vier trucks met andere goederen voor de buitenlandse troepen in Afghanistan.

Over de toedracht van het incident zijn verschillende berichten.

De NOS meldt dat het om een aanval van de Taliban ging op een parkeerplaats in de stad Aybak, de hoofdstad van de provincie Samangan.

Strijders van de Taliban lieten een bom ontploffen onder een van de tankwagens met brandstof. Vervolgens schoten ze de andere vrachtwagens in brand.

De krant De Morgen bericht dat Seddiq Azizi, de woordvoerder van de gouverneur van Samangan, zei dat in de buurt van het tankstation in Rabarak meer dan 120 tankwagens van de NAVO en particuliere brandstofbedrijven stonden geparkeerd.

Nadat de brand was uitgebroken konden ongeveer 107 andere tankwagens verplaatst worden.

Maar volgens de politie veroorzaakte nalatigheid van de vrachtwagenchauffeurs of het personeel van het tankstation de brand.

Volgens een vertegenwoordiger van de lokale autoriteiten, die anoniem wilde blijven, werd een van de vrachtwagens door een bom opgeblazen. De politie ontkent dat, zo meldt De Morgen.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Samangan is de zuidwestelijke buurprovincie van Kunduz.

Bij een zelfmoordaanslag in Aybak vielen zaterdag zeker 17 doden, waaronder het Afghaanse parlementslid Samangani.