maandag 18 juni 2012

Duitsland zet pantserhouwitser in bij strijd in Kunduz

-Update- Bij gevechten tussen Taliban en Afghaanse veiligheidstroepen in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz heeft Duitsland zaterdag de pantserhouwitser ingezet om Afghaanse bondgenoten te steunen.

Het Duitse ministerie van Defensie meldde maandag dat tot de inzet van het zware geschut werd besloten omdat in de avond een steunpunt van de Afghaanse politie in Qara Yatim, ten westen van de stad Kunduz, werd aangevallen.

Het Duitse leger meldt dat de politiepost rond kwart voor elf, Afghaanse tijd, in de avond door ongeveer 20 opstandelingen onder vuur werd genomen.

Duitse strijdkrachten hebben vervolgens een drone ingezet om de omgeving te verkennen.

Om de Afghaanse veiligheidstroepen te ondersteunen heeft de Panzerhauwitser 2000 (PzH 2000) vervolgens zes schoten met lichtmunitie afgevuurd als krachtsvertoon.

Volgens een woordvoerder van het Duitse leger was de situatie rond 23.15 uur weer rustig en werd de inzet van de drone beƫindigd.

Het Duitse leger zegt dat bij de aanval van de opstandelingen een Afghaanse politieagent gewond raakte. Hij overleed op weg naar het civiele ziekenhuis van Kunduz.

Duitsland leidt voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Zondag meldde het persagentschap Khaama dat er in het district Char Dara, in het westen van de provincie Kunduz, zware gevechten waren uitgebroken tussen Afghaanse veiligheidstroepen en de Taliban. Deze gevechten zouden zondag nog verder zijn gegaan.

-Update-
Afghan Islamc Press (AIP) bericht dat de politie zondag meldde dat zaterdagnacht in het district Chahardara een agent van de “local police” omkwam.

Ghulam Mohiudin, de politiechef van het district, zei dat dit gebeurde tijdens een treffen met de Taliban, die rond elf uur in de avond een patrouille in het dorp Qarya-e-Yateem in een hinderlaag had gelokt.

Hij zei dat een politieagent de dood vond tijdens een vuurgevecht met de Taliban, die ook verliezen kunnen hebben geleden, maar daarover had hij geen informatie.

De Taliban zeiden volgens AIP echter dat ze een politiepost aanvielen en niet een patrouille in hetzelfde gebied.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid zei dat de politieagent Hussain werd gedood en dat nog een agent gewond raakte bij de aanval op de politiepost.

Zie ook:
Zware gevechten in Kunduz tussen Afghaanse strijdkrachten en Taliban na dood van politieman